Followers

Wednesday, 21 December 2011

Cara Menjaga Anak Arnab Kematian Ibu


Hye semua peminat arnab si comel yang berjaya. Macamana dengan arnab ANDA?? Papa PUSS harap derang semua sihat. Shenta Bobo Shena Papa derang sehat sangat-sangat. Tak reti nak duduk diam, bila lepas dekat beranda asik berlari sana-sini. Ok kali ini Papa nak berkongsi @ sharing tips tentang bagaimana hendak menjaga anak arnab yang kehilangan ibunya.

Ada 3 cara untuk menjaga anak arnab yang kehilangan ibunya :-

1) Tumpangkan anak arnab tersebut kepada ibu angkat (arnab, jgn kucing pula ye). Lebih baik sekiranya usia adalah sebaya dengan anak arnab yang kematian ibu itu. Perlu diingat, susu ibu arnab adalah yang terbaik untuk anak arnab. (Jika boleh, jagalah si ibu arnab agar tidak mati ketika baru lepas beranak).

2) Beri anak arnab tersebut susu kambing 2x sehari.

3) Beri susu formula arnab/kucing yang terdapat di pasaran. KLIK ini utk beli.



Cara nombor 1 & 2, anda bolehlah menggunakan syringe atau botol susu khas. Perhatikan gambar di bawah:-

Bottle Feeding Cottontail

Syringe Rabbit
Sudah pasti anda menghadapi kesukaran untuk menyusukan anak arnab dengan cara syringe atau botol susu. Apa yang penting ialah usaha anda untuk kesejahteraan hidup arnab anda. Sukatan harus betul. Susukan anak arnab 2x sehari sahaja. Jika menemui kegagalan, jangan kita menyalahkan takdir dan diri. Mungkin ada hikmah disebaliknya, mana tahu ANDA akan menemui yang lebih terbaik.. Semoga berjaya dan Papa harap tips ini akan berguna kepada ANDA. Jumpa lagi Si Comel!!


6 Bunny Comey:

MaryaYusof said... Reply Comment

Bagus betul blog yg ade info ttg pets ni especially arnab...arnab kan rare...xberminat lg nak bela pets sb anak ellergic...huhuuu...

Papa PUSS said... Reply Comment

| @Marya | Alhamdulillah
Sedaya upaya Papa PUSS akan memberikan info kepada peminat2 pet terutama arnab..

Owh anak alergic ea.
takpe bile dah bole dont forget me :)

Lelaki Ini said... Reply Comment

errrr
ok!

Papa PUSS said... Reply Comment

| @LI | Kenapa errr? xberani or fobia?

QieyLa EisaBeLLa said... Reply Comment

comelll nye...!!!!comelll nye...!!!!comelll nye...!!!!comelll nye...!!!!comelll nye...!!!!geram2...kat umah sy ader satu bunny...na couplekan dy...tp ta dpat yang same saiz lah...law ta same saiz...bleyh ker....?

Papa PUSS said... Reply Comment

| @Qieyla | Kalau nak bela lain size boleh tapi jgn disekalikan.. Betina ni bahaya sikit.. comel ye.. jom bela..;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...