Followers

Thursday, 18 April 2013

BLOGGER BERTUAH PAPA WITH GUINEA PIG

 
Hello everyone. Papa back to write something. Missing so much but love to know who miss me LOL!!
 
Back to topic dear! Occay lah Papa nak cakap pasal my koleksi Papa lagi iaitu Guinea Pig(GP)/Arkus/Marmut. Papa ada post tentang ini, then ada pembaca blog Papa komen berkaitan GP. Papa teruja kerana masih ada yang belum mengenali apa itu GP(Papa shotkan k). Teruja bukan memerli ok tetapi teruja kerana Pets GP bakal dikenali orang ramai selepas ini. Pembaca blog Papa yg bertuah ialah Celoteh MJ. Siapa xkenal dengan this cute bloggers. Header yg simple but lovely, Theme yg simple but easy to load and sedap mata memandang. Pink kareee uolz!! Sedikit faveret Papa that color hehe. Sesiapa yang masih belum menjadi follower nya sila lah BW ke Pink Island :)
 
Celoteh MJ atau pon dikenali sebagai MJ, menyatakan ia nya pertama kali mendengar tentang Guinea Pig. Eh eh memang tidak dinafikan, GP tidak dikenali ramai dikalangan orang Malaysia terutamanya. Ini kerana haiwan perliharaan ini tidak lah se commersial seperti kucing, burung, haiwan exotic yang lain. GP ini adalah salah satu haiwan peliharaan di luar negara contohnya USA, Denmark, Thailand, Indonesia. Haiwan ini dahulu kalanya sebagai sumber makanan protein kerana ia menghasilkan protein yang tinggi. Setelah lama GP ini membiak, ada yang mengambil ia sebagai haiwan peliharaan kerana sifatnya yang manja, peramah dgn manusia etc. Disebabkan oleh itu semakin hari semakin ramai yang memelihara haiwan ini sebagai Pets Home. Dari satu baka wujudnya ke baka yang lain ini kerana kajian terhadap GP ini dilakukan bagi mewujudkan baka baka yang lebih menawan(Gojesz).
 
Wujudnya 3 baka sahaja kini dah mencecah ke 2+ baka yang dihasilkan dari pembiakan mutasi mahu pon natural antara gen-gen yang berbeza. Terhasilnya baka baka yang berbeza dan bertambah menawan, terhasil lah juga peminat-peminat setia GP dari pelbagai golongan mahupun Negara. Termasuk lah Papa ni yang dah terlampau terjebak dengan pemeliharaan GP. Dari sepasang menjadi berbelas-belas pasang haha. Sebenarnya ia nya bergantung kepada orang itu sendiri atas minatnya. Jangan membela kerana cantik tetapi memeliharalah atas dasar ia nya satu minat yang secara semulajadi. Bila memelihara dalam mood sebab dia cute nya dia comel nya dia cantek nya, kang ada yang dah xjaga jadi buwuk dan malas la membela terabailah pet tadi. Kan dah menzalimi namanya, dosa tau!
 
*****
 
Lunkarya Peruvian
Contoh diatas adalah satu baka yang 'Rare'. Baka ini adalah sangat² diminati dan mahal. Bulunya sangat tebal dan dia digelar sebagai 'bad hair day'. Lunkarya mempunyai 3 variasi yang berbeza. Seperti gambar contoh itu dari variasi Lunkarya Peruvian, ia masih ada 2 variasi iaitu Lunkarya Silky/Sheltie dan Lunkarya Coronet. Tetapi bagi Papa Lunkarya Peruvian adalah yang terbaik dari yang lain. Papa adalah peminat fanatic Peruvian Breed dan Papa sangat minat dengan soft color like white tricolor white silver white lilac white etc. Selain dari Lunkarya Peruvian, Alpaca adalah dari genetik Peruvian juga tetapi ianya curly/kerinting. Sudah tentunya sangat² laaaaa GORJES!! Baka yang Papa minat adalah Peruvian, Sheba, Abbyruvian, Alpaca, Lunkarya. Kesemua baka tu Papa dah ada kecuali Lunkarya but its soon bakal sampai(Moga semuanya selamat dan lancar).
 
Sekian itu sahaja buat masa ini Papa coretkan. Kepada MJ semoga penerangan sedikit yang dari newbies macam papa ni dapat diterima dan difahami. Semoga GP dapat diketengahkan lagi dan semua akan mengenalinya dengan baik. Important is this pets GP is not Rat or Hamster, their are Guinea Pig no cross mutation from rat or hamster. Mereka mempunyai populasi sendiri dalam kewujudanya dari abad dahulu.
 
 
 
 
 

6 Bunny Comey:

Myra Jay said... Reply Comment

Terharu dengan entry ni, TQ ye Papa, siap buat entry khas lagi ;)

Serba sedikit dah faham pasal GP ni ;D

Papa PUSS said... Reply Comment

@Myra Jay Sama sama kasih MJ :)

http://wonderfurrworld.blogspot.com/ said... Reply Comment

wahh bestnyer ade GP..jelesssss sehh..

Papa PUSS said... Reply Comment

@http://wonderfurrworld.blogspot.com/ Bela laa.. Papa ada babies utk dijual :)

Qhaifa Nur said... Reply Comment

tak berani nak bela...takut he..he..

Papa PUSS said... Reply Comment

@Qhaifa Nur Haha ape lah yang nak ditakut kan tu :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...